Pod Zborovským hradom chcú zrevitalizovať historickú dubovú cestu

08.07.2011 Bardejov

Zborov 8. júla (TASR) – Dobrovoľníci zo Združenia na záchranu Zborovského hradu v okrese Bardejov plánujú revitalizovať časť starej historickej cesty, ktorú kedysi po oboch stranách lemovali rady dubov lesných.

Predseda združenia Vladimír Kaminský pre TASR povedal, že pod vzhľad tejto cesty sa výrazne popísal čas. V dubovej aleji stále stojí zhruba 30 stromov, niektoré sú vyvrátené vedľa cesty a mnohé museli odstrániť, nakoľko boli značne poškodené.

"Na tento projekt sme získali finančné prostriedky z Karpatskej nadácie a ďalších sponzorov. Na základe historických dokumentov sa nám podarilo cestu zmapovať, vieme teda, kadiaľ prechádzala a ako asi vyzerala. Vďaka príspevkom budeme môcť vysadiť okolo 30 nových dubov po okraji cesty," konštatoval Kaminský.

Doplnil, že menšou úpravou prechádza aj samotná cesta. Práce realizujú aj v spolupráci s lesníkmi pod dohľadom Krajského pamiatkového úradu, konkrétne odborníčky na historickú zeleň, nakoľko stromy tu boli vysadené na prelome 17. a 18. storočia.

"Verím, že sa nám podarí tento rok projekt dokončiť, aj keď výsledok tejto práce bude, samozrejme, viditeľný až po desiatkach rokov, keď stromy vyrastú," uviedol Kaminský.

Cieľom združenia je vytvoriť na tejto trase aj menší náučný chodník s informačnými tabuľami. Kaminský dodal, že po revitalizácii chcú požiadať, aby túto cestu zapísali do zoznamu kultúrnych pamiatok.

Združenie na záchranu Zborovského hradu vzniklo v roku 2010 s cieľom zachrániť túto výnimočnú historickú pamiatku. V minulom roku sa pustili do obnovy pilierov, opráv hradobných múrov a odstraňovania náletovej zelene.

"Tento rok sa znova vraciame k obnove juhovýchodnej vstupnej vežovej brány, riešime statické poruchy na polygonálnej bašte a časť prác sme už urobili na oprave koruny delovej bašty," spresnil Kaminský.

Na hrade pracujú hlavne dobrovoľníci, počas víkendov sa ich tu vystrieda okolo 15, cez leto sa tu však pracuje aj cez týždeň, nakoľko prichádzajú študenti. Špeciálne práce na záchranu starých múrov robia murári.

Práce na záchrane Zborovského hradu združenie financuje predovšetkým z grantov, ktoré získali od Ministerstva kultúry SR, nadácií, sponzorov, ale i zbierky, ktorú sami organizujú. Doteraz sa im takto podarilo získať zdroje a materiál za viac ako 25.000 eur.

Zrúcanina Zborovského hradu sa nachádza pri obci Zborov v okrese Bardejov. Postavený bol pravdepodobne na ochranu uhorského pohraničia a obchodnej cesty do Poľska. Prvá písomná zmienka pochádza z polovice 14. storočia.
 

Vyberte región